• Sat. Oct 29th, 2022

BorsOnline

Feb 5, 2021

Alig több mint 25 km-re Szegedtl a magyarrománszerb hármashatárnál fekszik Majdány, Rábé és Oroszlámos, három magyarok által lakott kis észak-bánsági falu, ahol az utóbbi években az egyre növekv számú migránsok miatt szinte tapintható a feszültség és a félelem az ott élk körében, hiszen az illegális bevándorlók semmibe véve a helyieket lopnak, betörnek a házakba, és mostanában egyre gyakrabban gyújtogatnak is.Alig több mint 25 km-re Szegedtl a magyarrománszerb hármashatárnál fekszik Majdány, Rábé és Oroszlámos, három magyarok által lakott kis észak-bánsági falu, ahol az utóbbi években az egyre növekv számú migránsok miatt szinte tapintható a feszültség és a félelem az ott élk körében, hiszen az illegális bevándorlók semmibe véve a helyieket lopnak, betörnek a házakba, és mostanában egyre gyakrabban gyújtogatnak is.
© pannonrtv.com
Krizsán Patyik Tímea, habár jelenleg már Szegeden él, nagymamája és rokonai Rábén, így els kézbl tudja, milyen áldatlan állapotok uralkodnak nem is olyan messze tlünk. St, a vajdasági magyar lány beavatott abba, hogy nem is olyan régen a migránsok az nagymamája házát gyújtották fel.
Elmesélte, hogy
mamája arról számolt be, hogy éjszaka vonulnak az illegális bevándorlók, mennek házról, házra, dörömbölnek be az ajtókon, nyitogatják a kilincseket, azt nézik, hogy lakik e valaki az adott házban, vagy sem.
Ha pedig üresen álló házat találnak, egyszeren beköltöznek, de Tímea elmondása szerint az sem állítja meg ket, ha laknak a házban, bemennek melegedni vagy aludni, amíg a tulaj haza nem ér, és ki nem tessékeli ket.
Így esett áldozatul Tímea nagymamájának a háza is, amelyben szerencsére akkor már nem lakott senki, mert az ids asszony pont a migránsok miatti félelmében a félrees utcai ingatlanból beköltözött a futcára. Ezt követen az illegális bevándorlók egy csoportja elfoglalta a házat, ott húzták meg magukat a hideg ell, úgy, hogy bent a házban gyújtottak tüzet, aminek eredményeképp az épület lángra kapott és a tz martalékává vált.
Tímea elmondta, gyerekkorában nagyon sok idt töltött abban a házban, érzelmileg sokat jelentett neki, ahogy a nagymamájának is.
Az elején, amikor elkezddött, 2015-ben, akkor még csak jelen voltak, csak kevés esetben lett ügy belle, és szerintem azt tapasztalták, hogy itt szankció és büntetés nélkül bármit megtehetnek. Tavaly már súlyos volt a helyzet, idén pedig még inkább fokozódott, tulajdonképpen félelemben élnek a helyiek. Az ott él unokatestvéreim között például vannak kisebbek is. A szüleik nem merik a buszmegállóba egyedül kiengedni ket, amikor mennek az iskolába. Mi még nem így nttünk fel, ez egy biztonságos falu volt, mi kint játszottunk az utcán, átmentünk egymáshoz, most meg ha például az anyuka átmegy meglátogatni a felntt lányát, este a veje kíséri haza, mert nem biztonságos egyedül közlekedni
. Mára eljutottunk oda, hogy fizikai erszakhoz is folyamodnak, házakat gyújtanak fel, birkákat, tyúkokat lopnak, tüzelanyagot és mindent amit látnak mesélte Tímea, majd azt is elmondta, a problémát abban látja, hogy a helyi hatóságok nem sokat tesznek, hogy megvédjék a lakosok érdekeit.
A migránsok nyilván észrevették, hogy nekik mindent szabad, mert k rossz helyzetben vannak, messzirl jöttek, fáznak, éhesek és ezért bármit megtehetnek, és nagyon elszemtelenedtek. A hatóságok úgy érzem, nem igazán tesznek a helyzet ellen, néha kijönnek, összegyjtik ket, elviszik ket valahova, de másnapra ugyanott tartunk, ugyanúgy visszajönnek és nagyon sokan vannak árulta el Tímea, majd azt is elmondta, ezek a falvak azért kerülhettek ebbe a helyzetbe, mert a legtöbb migráns itt tud átszökni a határon, ugyanis itt ér véget a kerítés, a román oldalon már nem folytatódik.
Ezeken a területeken pedig körülbelül 4-500 migráns jelenléte állandóvá vált az elmúlt években. A helyzet mára már tarthatatlan, ezért is háborítja fel az ott élket, hogy az Orvosok határok nélkül nev segélyszervezet az illegális bevándorlók megsegítésére tervez jönni a térségbe. Attól tartanak a helyiek, ha a segélyszervezet e falvak köré szervezi humanitárius munkáját, a jövben még több migráns jön a hármashatárhoz, és még több pusztítást végeznek a falvakban, és még nagyobb rettegést keltenek az itt él emberekben.
Féltem a családomat nagyon, nem tudom, hogy mire számíthatunk, mikor lesz végre megoldás. Borzasztó a rengeteg szemét, a gyújtogatások, amit mvelnek, teljesen nyeregben érzik magukat, és bármikor eljöhet az a pillanat, hogy valaki megsérül majd miattuk mondta el Tímea.
szeged365.hu